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Spatial variability of particle size fractions of an Oxisol cultivated with conilon coffee

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dc.contributor.author Lima, Julião Soares de Souza
dc.contributor.author Oliveira, Rone Batista de
dc.contributor.author Silva, Samuel de Assis
dc.date.accessioned 2018-11-08T10:39:33Z
dc.date.available 2018-11-08T10:39:33Z
dc.date.issued 2012-11
dc.identifier.citation LIMA, J. S. S.; OLIVEIRA, R. B.; SILVA, S. A. Spatial variability of particle size fractions of an Oxisol cultivated with conilon coffee. Revista Ceres, Viçosa,v. 59, n.6, p. 867-872, nov./dez., 2012. pt_BR
dc.identifier.issn 2177-3491
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2012000600018 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10327
dc.description.abstract Information on the spatial distribution of particle size fractions is essential for use planning and management of soils. The aim of this work to was to study the spatial variability of particle size fractions of a Typic Hapludox cultivated with conilon coffee. The soil samples were collected at depths of 0-0.20 and 0.20-0.40 m in the coffee canopy projection, totaling 109 georeferentiated points. At the depth of 0.2-0.4 m the clay fraction showed average value significantly higher, while the sand fraction showed was higher in the depth of 0-0.20 m. The silt showed no significant difference between the two depths. The particle size fractions showed medium and high spatial variability. The levels of total sand and clay have positive and negative correlation, respectively, with the altitude of the sampling points, indicating the influence of landscape configuration. pt_BR
dc.description.abstract O conhecimento da distribuição espacial das frações granulométricas é fundamental para o planejamento de uso e manejo do solo. Este trabalho teve como objetivo estudar, em duas profundidades, a variabilidade espacial das frações granulométricas de um Latossolo Vermelho-Amarelo distrófico sob cultivo de café conilon. As amostras de solo foram coletadas nas profundidades de 0-0,20 m e 0,20-0,40 m, na projeção da copa do cafeeiro, em uma malha irregular, totalizando 109 pontos georreferenciados. A fração argila apresentou o maior valor médio na profundidade de 0,20-0,40 m, enquanto, a fração areia total, na profundidade de 0-0,20 m. O silte não apresentou diferença significativa entre as duas profundidades avaliadas. As frações granulométricas apresentaram de baixa a média variabilidade espacial. Os teores de areia total e de argila apresentam correlação negativa e positiva, respectivamente, com a altitude dos pontos de amostragem, mostrando a influência da configuração da paisagem. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Universidade Federal de Viçosa pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Ceres;v. 59, n.6, p. 867-872, 2012
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Geoestatística pt_BR
dc.subject Manejo do solo pt_BR
dc.subject Erosão pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Spatial variability of particle size fractions of an Oxisol cultivated with conilon coffee pt_BR
dc.title Variabilidade espacial das frações granulométricas de um latossolo Vermelho - Amarelo cultivado com café conilon pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Rev. Ceres _v. 59_n. 6_p.867-872_2012.pdf 225.4Kb application/pdf View/Open ou Pre-visualizar

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