Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental
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Item Water requirement satisfaction index for coffee (Coffea canephora) crops in Western Amazon(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2024-07-30) José, Jefferson V.; Pereira, Lívia B.; Souza, Moisés D.; Leite, Kelly N.; Santos, Otávio N. A.; Santos, Lucas C.Water balance is a tool that has various applications in agriculture, including assessing whether an environment is suitable for growing a specific crop by providing information on how water resources function in the system. This information is essential for determining whether the available water satisfies the crop’s demand. Thus, the objective of this work was to calculate the water balance of Typic Hapludults for growing coffee (Coffea canephora) crops in Cruzeiro do Sul, Acre, Brazil, using a 36-year historical series to assess the potential and limitation of the crop according to the water availability. The results showed that coffee crops are, in general, suitable for growing in the study region. Water deficit and water surplus periods are well-defined, from April to August and September to March, respectively. Flowering was the only stage of coffee crops that coincides with the water deficit period in the region; thus, irrigation is necessary to prevent compromising this stage and fruit development. The Water Requirement Satisfaction Index (WRSI), calculated on a monthly basis, indicates a low climate risk for coffee crops in the region. However, when calculated on a daily basis, the WRSI shows a medium to high climate risk for coffee crops in several periods. The WRSI proved to be an adequate tool for assisting in decision-making regarding the adoption of irrigation.Item Estimativa da transpiração em cafeeiros utilizando-se sensores de dissipação térmica(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2010-02) Pimentel, Jussálvia da S.; Silva, Tonny J. A.; Borges Júnior, João C. F.; Folegatti, Marcos V.; Montenegro, Abelardo A. A.Alguns métodos são capazes de determinar diretamente a quantidade de água consumida por uma planta, entre eles o “método de dissipação de calor” ou método de Granier. Neste trabalho se propôs, como objetivo, construir e calibrar sensores de dissipação térmica, avaliar a transpiração em função da posição de inserção do sensor na planta (Norte, Sul, Leste ou Oeste) e comparar os resultados com os elementos meteorológicos e a evapotranspiração de referência. Em 24 cafeeiros se instalaram sensores de dissipação térmica, adaptados de Granier (1985), em que o conjunto termopar e resistência foi inserido na agulha. Obteve-se a densidade de fluxo de seiva a partir da variação da diferença de tempe- ratura entre as sondas e se acompanhou a transpiração, em função da transição entre os períodos diurno e noturno. O experimento foi avaliado em 3 períodos: antecedente à floração, na floração e no início da frutificação. Não houve dife- rença significativamente entre os ângulos de inserção para o fluxo de seiva. Quanto aos elementos meteorológicos, a radiação e a umidade relativa foram os fatores mais determinantes da transpiração obtendo-se, por análises de regressão coeficientes R 2 entre 0,84 e 0,80.Item Spatial-temporal analysis of water requirements of coffee crop in Minas Gerais State, Brazil(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2010-02) Lemos Filho, Luis C. de A.; Mello, Carlos R. de; Faria, Manoel A. de; Carvalho, Luiz G. deScientific investigations about crop water requirements are of fundamental importance to the irrigation process. The main objective of this paper is to analyze and to map water requirements of coffee crop in Minas Gerais State, Brazil. Poten- tial evapotranspiration values (ET 0 ) were estimated by the Penman-Monteith-FAO method, using daily data sets available for 42 National Meteorology Institute (INMET) stations for a period of 17 years. The crop coefficient values (kc) consid- ered were extracted from literature. The results were analyzed by means of geostatistical tools. The theoretical semi- variograms were fitted by the Maximum Likelihood method, considering spherical, exponential and Gaussian models. The maps were created using the ordinary kriging method. In a general way, the results have showed that the coffee crop evapotranspiration (ETc) presents high variability in Minas Gerais State. The largest variations, both spatial and tem- poral, have been observed in the northern part of the State. January and June, respectively, presented the highest and the smallest water requirements of coffee crop. Based on this, we can conclude that due to the coffee crop evapotrans- piration (ETc) data distinction in different regions of Minas Gerais, a good estimate of the ETc values for each locality will bring many benefits to the coffee growers regarding irrigation scheduling.Item Evapotranspiração e coeficiente de cultura do cafeeiro irrigado por pivô central(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2011-12) Silva, Antonio C. da; Lima, Luiz A.; Evangelista, Adão W. P.; Martins, Carla P.Objetivou-se, neste trabalho, estimar a evapotranspiração e o coeficiente de cultivo (Kc) do cafeeiro “Rubi” irrigado por pivô central, através do método do balanço hídrico. O experimento foi desenvolvido na área experimental da Universidade Federal de Lavras e o delineamento experimental adotado foi o de blocos casualizados, com 6 tratamentos e 3 repetições. Os tratamentos corresponderam à lâmina de água aplicada em função de percentagens de valores de Kc, ou seja, 60, 80, 100, 120 e 140% do valor de Kc, além de um tratamento sem irrigação (testemunha), totalizando 18 parcelas; em cada parcela se consideraram 8 plantas úteis. Os valores de evapotranspiração da cultura (ETc) do café encontrados foram de 3,46, 7,14 e 5,41 mm, para os períodos de 01/04 a 31/07 (B), 01/08 a 31/10 (C) e 01/11 a 31/ 12 (D) do ano de 2007, respectivamente. Nos períodos de 01/01 a 31/03 (A) e de 01/04 a 18/05 (B) do ano de 2008, os valores de ETc foram de 5,57 e 3,07 mm d -1 , respectivamente, e um valor médio de 4,93 mm d -1 . Os valores de Kc do café encontrados para os períodos A, B, C e D, foram de 1,32, 1,06, 1,61, 1,25, respectivamente.Item Disponibilidade hídrica e distinção de ambientes para cultivo de cafeeiros(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2013-04) Serafim, Milson E.; Oliveira, Geraldo C. de; Lima, José M. de; Silva, Bruno M.; Zeviani, Walmes M.; Lima, Vico M. P.Este estudo foi realizado nos municípios de São Roque de Minas e Vargem Bonita, MG, com o objetivo de distinguir ambientes cultivados com cafeeiros quanto à disponibilidade hídrica para a cultura. A umidade de oito glebas de cafeeiro foi monitorada e em cinco delas determinadas a disponibilidade de água para as plantas e a densidade do solo. As glebas estão situadas em áreas de Latossolo e Cambissolo e em uma gleba de cada classe foi realizado estudo da distribuição do sistema radicular do café no perfil do solo. A umidade foi monitorada no período de abril de 2008 a fevereiro de 2009, com frequência de 30 a 40 dias, amostradas as profundidades de 0,2; 0,4; 0,8; 1,2 e 1,6 m nas posições linha e entrelinha da cultura. Observou-se que a umidade do solo é menor na linha da cultura em relação à entrelinha. A classe de solo e a idade da lavoura também influenciaram a umidade do solo e a disponibilidade de água para as plantas. O sistema radicular do cafeeiro atingiu a camada de 1,5 a 1,7 m de profundidade de ambas as classes de solo estudadas. Por meio da análise de componentes principais separaram-se os 50 tratamentos em 4 grupos referentes à classe de solo e ao manejo.Item Drip irrigation in coffee crop under different planting densities: growth and yield in southeastern Brazil(Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-11) Assis, Gleice A. de; Scalco, Myriane S.; Guimarães, Rubens J.; Colombo, Alberto; Dominghetti, Anderson W.; Matos, Nagla M. S. deIrrigation associated to reduction on planting spaces between rows and between coffee plants has been a featured practice in coffee cultivation. The objective of the present study was to assess, over a period of five consecutive years, influence of different irrigation management regimes and planting densities on growth and bean yield of Coffea arabica L.. The treatments consisted of four irrigation regimes: climatologic water balance, irrigation when the soil water tension reached values close to 20 and 60 kPa; and a control that was not irrigated. The treatments were distributed randomly in five planting densities: 2,500, 3,333, 5,000, 10,000 and 20,000 plants ha -1 . A split-plot in randomized block design was used with four replications. Irrigation promoted better growth of coffee plants and increased yield that varied in function of the plant density per area. For densities from 10,000 to 20,000 plants ha -1 , regardless of the used irrigation management, mean yield increases were over 49.6% compared to the non-irrigated crop.