SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Revista Ceres por título

Navegação Revista Ceres por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Godoy, Leandro José Grava de; Carvalho, Alex Mendonça de; Freitas, Ana Flávia de; Botelho, Cesar Elias; Garibaldi, João Luís Teodoro; Ferrari, Samuel (Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
    Brazil is the largest Coffea arabica L. producer and exporter in the world market. In view of the need for nitrogen fertilization, the objective of this work was to evaluate the use of digital images of coffee leaves as a ...
  • Ferreira, André Dominghetti; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Abrahão, Juliana Costa Rezende; Rezende, Ramiro Machado; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Alex Mendonça de (Universidade Federal de Viçosa, 2013-03)
    As respostas à disponibilidade dos nutrientes variam entre espécies distintas dentro de um mesmo gênero, por causa, principalmente, das exigências nutricionais variáveis, capacidade de absorção, translocação e utilização ...
  • Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Schmidt, Raquel; Dias, Jairo Rafael Machado; Rocha, Rodrigo Barros (Universidade Federal de Viçosa, 2020)
    In Coffea canephora, the number of orthotropic shoots is directly related to plant yield. The objective of this study was to evaluate the vegetative and yield performance of Coffea canephora, from the botanical variety ...
  • Alvarenga, Cleyton Batista de; Zampiroli, Renan; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Silva, Tulio Urban Lourenço Miranda (Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
    Improving the effectiveness of pesticide application for controlling insects, mites, and pathogens in coffee cultivation has been a major challenge for coffee farmers, researchers, and consultants. The present study aimed ...
  • Clemente, Junia Maria; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alves, Leonardo Corrêa; Lara, Marcelo César Rosa (Universidade Federal de Viçosa, 2013-03)
    An adequate supply of nutrients is essential for obtaining high yields of coffee. The objective of this study was to evaluate the effect of N, K and the N:K ratio on vegetative and reproductive growth of coffee. For this ...
  • Zampiroli, Renan; Alvarenga, Cleyton Batista de; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Andaló, Vanessa; Prado, Jair Rocha do; Gonçalves, Pablo Arthur Silva (Universidade Federal de Viçosa, 2020)
    Coffee production faces challenges due to the susceptibility of the crop to insects. Owing to the coffee leaf miner Leucoptera coffeella, which is one of the main insect pests, the technology for the application of ...
  • Martins, Lima Deleon; Tomaz, Marcelo Antonio; Amaral, José Francisco Teixeira do; Bragança, Scheilla Marina; Martinez, Herminia Emilia Prieto (Universidade Federal de Viçosa, 2013-05)
    Studies on nutritional efficiency of phosphorus in conilon coffee plants are important tools to unravel the high limitation that natural low levels of this nutrient in soil impose to these species cultivars. Therefore, ...
  • Tomaz, Marcelo Antonio; Martinez, Hermínia Emilia Prieto; Rodrigues, Wagner Nunes; Ferrari, Rafael Binda; Pereira, Antônio Alves; Sakiyama, Ney Sussumu (Universidade Federal de Viçosa, 2011-01)
    O estudo da eficiência nutricional de plantas enxertadas de cafeeiro é importante para a seleção de combinações enxerto/porta-enxerto, visando atingir melhor desenvolvimento e produção. Este trabalho teve como objetivo ...
  • Amaral, José Francisco Teixeira do; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Laviola, Bruno Galveas; Fernandes Filho, Elpidio Inácio; Cruz, Cosme Damião (Universidade Federal de Viçosa, 2010-03)
    Considerando a baixa produtividade das plantas em solos de menor fertilidade natural e o alto custo dos insumos agrícolas, torna-se necessária a seleção de cultivares mais eficientes na absorção e utilização dos nutrientes ...
  • Lima, Julião Soares de Souza; Silva, Samuel de Assis; Oliveira, Rone Batista de; Fonseca, Abel Souza da (Universidade Federal de Viçosa, 2016-01)
    Estimar a variabilidade espacial de uma cultura em campo auxilia no entendimento de alguns fenômenos que podem estar correlacionados com a sua produtividade. Este trabalho teve, como objetivo, estimar, pelo método da ...
  • Sater, Osmir; Souza, Natalia Dias de; Oliveira, Eva Adriana Gonçalves de; Elias, Tatiana de Felice; Tavares, Rafael (Universidade Federal de Viçosa, 2011-11)
    Este trabalho visou a comparar o potencial energético de resíduos produzidos no beneficiamento de grãos de café (Coffea canephora var. Conilon) e no processo de fresamento da madeira, sugerindo seu uso em substituição ao ...
  • Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de Souza; Souza, Gustavo Soares de (Universidade Federal de Viçosa, 2010-07)
    Este trabalho teve por objetivo avaliar a fertlidade de um Latossolo Vermelho-Amarelo húmico, sob cultivo de café arábica, por meio de técnicas de geoestatística uni e multivariada. O estudo foi realizado em uma área ...
  • Cunha, Ana Catarina Monteiro Carvalho Mori da; Oliveira, Mila Liparize de; Caballero, Enrique Combatt; Martinez, Hermínia Emília Prieto; Fontes, Paulo Cézar Rezende; Pereira, Paulo Roberto Gomes (Universidade Federal de Viçosa, 2012-05)
    In recent years, the application of silicon (Si) in crops, including coffee, has become a common practice. The objective of this study was to assess the silicon uptake by coffee seedlings and its effects on plant growth, ...
  • Rodrigues, Weverton Pereira; Vieira, Henrique Duarte; Barbosa, Dimmy Herlen Silveira Gomes; Vittorazzi, Cássio (Universidade Federal de Viçosa, 2012-11)
    In recent years, several new coffee cultivars recommended for different regions have been released. However, the performance of these varieties in many traditionally producing regions is unknown. Difference of climate and ...
  • Berilli, Sávio da Silva; Oliveira, Dhiego da Silva; Martineli, Leonardo; Pereira, Lucas Louzada; Cunha, Maura da; Pireda, Saulo (Universidade Federal de Viçosa, 2023-03-10)
    Chromium is present in the tannery sludges worldwide making it a problem for agriculture. This study aimed to evaluate whether humus functions as a chromium stabilizing agent when using tannery sludge in the substrate of ...
  • Dardengo, Maria Christina Junger Delôgo; Reis, Edvaldo Fialho dos; Passos, Renato Ribeiro (Universidade Federal de Viçosa, 2010-01)
    O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência da capacidade de campo (CC) na taxa de crescimento do cafeeiro conilon a partir da adoção de três tensões: 0,006 MPa (CC 1 ), 0,010 MPa (CC 2 ) e 0,033 MPa (CC 3 ), em ...
  • Monteiro, Marlene Azevedo Magalhães; Minim, Valéria Paula Rodrigues; Silva, Aline Fonseca da; Chaves, José Benício Paes (Universidade Federal de Viçosa, 2010-03)
    O café é um dos poucos produtos agrícolas valorizado com base em parâmetros qualitativos, em que quanto melhor for a qualidade maior será o preço obtido. Essa qualidade, contudo, é dependente de diversos fatores que se ...
  • Lemos, Carmem Lacerda; Matsumoto, Sylvana Naomi; Viana, Anselmo Eloy Silveira; Coelho, Renato Alves; César, Fábio Ricardo Coutinho Fontes (Universidade Federal de Viçosa, 2010-01)
    Com o objetivo de avaliar o efeito do veranico ocorrido na estação úmida sobre o metabolismo de nitrogênio em cafeeiros em sistema a pleno sol e associados com abacateiro (Persea americana Mill.) e ingazeiro (Inga edulis ...
  • Corrêa, Paulo Cesar; Oliveira, Gabriel Henrique Horta; Botelho, Fernando Mendes; Goneli, André Luis Duarte; Carvalho, Fábia Martins (Universidade Federal de Viçosa, 2010-09)
    A secagem de produtos agrícolas é largamente utilizada no mundo para o controle e a manutenção da qualidade dos produtos agrícolas. O objetivo do presente trabalho foi modelar o processo de secagem e obter os parâmetros ...
  • Nascimento, Letícia Gonçalves do; Assis, Gleice Aparecida de; Fernandes, Marco Iony dos Santos; Caixeta, Lucas Gomes; Carvalho, Fábio Janoni; Mazziero, Beatriz Gallucci (Universidade Federal de Viçosa, 2023-08-25)
    In the initial phase of the coffee crop, the control of weeds and water availability for the establishment of the plants is a concern. The polyethylene cover can positively influence the chemical and biological characteristics ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta