SBICafé
Biblioteca do Café

Browsing Coffee Science by Title

Browsing Coffee Science by Title

Sort by: Order: Results:

  • Botrel, Dayana Alvarenga; Laborde, Marie Caroline Ferreira; Medeiros, Flávio Henrique Vasconcelos de; Resende, Mário Lúcio Vilela de; Ribeiro Júnio, Pedro Martins; Pascholati, Sérgio Florentino; Gusmão, Luís Fernando Pascholati (Editora UFLA, 2018-07)
    Halo blight caused by Pseudomonas syringae pv. garcae is a limiting disease in coffee production. There are few efficient commercial products on the market to control this disease, and therefore, the prospection of different ...
  • Guarçoni, André (Editora UFLA, 2017-07)
    O método da saturação por bases, utilizado para determinação da necessidade de calagem (NC), pode gerar doses inadequadas, uma vez que a saturação por bases esperada (Ve) é fixa, independentemente do tipo de solo. O objetivo ...
  • Borém, Flávio Meira; Oliveira, Pedro Damasceno de; Isquierdo, Eder Pedroza; Giomo, Gerson da Silva; Saath, Reni; Cardoso, Renan Alves (Editora UFLA, 2013-04)
    The objective of the present work was to evaluate changes in the structure of coffee beans processed and dried in different ways. The experiment was conducted with two types of processing: dry and wet, and four drying ...
  • Iori, Piero; Dias Junior, Moacir de Souza; Ajayi, Ayodele Ebenezer; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Souza, Zélio Resende de; Figueiredo, Vanessa Castro (Editora UFLA, 2014-04)
    The objective of this study was to describe the seasonal change of precompression stress behavior in coffee plantations in the sub-humid tropic zone of Brazil as affected by agriculture traffic associated with the time ...
  • Pereira, Fernanda Aparecida Castro; Carvalho, Samuel Pereira de; Rezende, Tiago Teruel; Oliveira, Leonardo Luiz; Maia, Diego Rosa Baquião (Editora UFLA, 2018-07)
    This study aimed to evaluate different structures of variance-covariance matrices in modeling of productive performance of coffee genotypes over the years, and select hybrids of Coffea arabica using mixed models. A mixed ...
  • Pereira, Fernanda Aparecida Castro; Carvalho, Samuel Pereira de; Viana, Mariana Thereza Rodrigues; Vidal, Douglas Alves; Ferreira, Guilherme Souza; Silva, Joyce Alves Goulart da; Sâmia, Michelly Pereira (Editora UFLA, 2019-01)
    Rust is the main disease of coffee. Recently, cercospora leaf spot has grown in importance, intensifying defoliation and decreasing grain yield in Coffea arabica. The Big Coffee VL is a variety of C. arabica, with large ...
  • Dias, Rafael Almeida; Ribeiro, Marcelo Resende; Carvalho, Alex Mendonça de; Botelho, Cesar Elias; Mendes, Antonio Nazareno Guimarães; Ferreira, André Dominghetti; Fernandes, Fernando Costa (Editora UFLA, 2019-04)
    The objective of this study was to select coffee progenies with better assessment that can result in coffee rust resistant cultivars and better agronomic characteristics than the traditional ones. The essay was performed ...
  • Reis, Paulo Rebelles; Franco, Renato André; Pedro Neto, Marçal; Teodoro, Adenir Vieira (Editora UFLA, 2006-04)
    An evaluation on the effect of agrochemicals to the predatory mites Euseius alatus DeLeon, 1966, Euseius citrifolius Denmark & Muma, 1970, Amblyseius herbicolus (Chant, 1959) and Iphiseiodes zuluagai Denmark & Muma, 1972 ...
  • Reis, Paulo Rebelles; Franco, Renato André; Silva, Fábio M. Andrade (Editora UFLA, 2011-09)
    Among the predaceous mites, those of the Phytoseiidae family are the most important and studied. The phytophagous mites Brevipalpus phoenicis (Geijskes, 1939) (Tenuipalpidae) and Oligonychus ilicis (McGregor, 1917) ...
  • Silva, Felipe Lopes da; Rezende, Juliana Costa de; Rodrigues, Fernanda Cupertino; Soles, Leila Caroline Toledo Cortez; Pereira, Vanessa Vitoriano; Malta, Marcelo Ribeiro (Editora UFLA, 2015-10)
    Objetivou-se, selecionar clones superiores quanto às características agronômicas e ao teor de cafeína nos grãos de Coffea canephora, por meio de procedimentos biométricos, para compor uma população base adequada às condições ...
  • Fernandes, Tales Jesus; Pereira, Adriele Aparecida; Muniz, Joel Augusto; Savian, Taciana Villela (Editora UFLA, 2014-04)
    O café é um dos produtos mais importantes da agricultura brasileira, portanto estudos que visam uma melhor qualidade final do seu fruto têm sido, cada vez mais, objetivo de pesquisas. Conhecer as curvas de crescimento de ...
  • Pinto, Marcelo Frota; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Botelho, César Elias; Rezende, Juliana Costa; Andrade, Vinícius Teixeira; Carvalho, João Paulo Felicori (Editora UFLA, 2012-09)
    Objetivou-se, com o presente trabalho, selecionar progênies oriundas do cruzamento das cultivares Catuaí com Icatu e descendentes de Híbrido de Timor, visando obter materiais genéticos produtivos e com características ...
  • Carvalho, Alex Mendonça de; Mendes, Antonio Nazareno Guimarães; Rezende, Fernando Valaci; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Ferreira, André Dominghetti (Editora UFLA, 2016-04)
    O melhoramento genético do cafeeiro tem dado efetiva contribuição à cafeicultura brasileira em todas as regiões produtoras de café, por meio do desenvolvimento de cultivares com alta capacidade produtiva, aliada a outras ...
  • Pereira, Thamiris Bandoni; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães; Botelho, César Elias; Rezende, Juliana Costa de; Vilela, Diego Júnior Martins; Resende, Marcos Deon Vilela de (Editora UFLA, 2013-07)
    Objetivou-se selecionar para características agronômicas e resistência a doenças, progênies de cafeeiros em geração F 4, obtidas a partir de cultivares de Icatu. O experimento foi instalado na Fazenda Experimental da EPAMIG, ...
  • Cardoso, Diego de Abreu; Mendes, Antonio Nazareno Guimarães; Carvalho, Alex Mendonça; Lima, Amador Eduardo de; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Dias, Rodrigo Elias Batista Almeida (Editora UFLA, 2016-10)
    Objetivou-se neste trabalho avaliar e selecionar progênies de cafeeiros em geração F 4 visando à obtenção de cultivares resistentes à ferrugem e com características agronômicas superiores às cultivares tradicionais. Este ...
  • Liska, Gilberto Rodrigues; Silveira, Erika Carla da; Reis, Paulo Rebelles; Cirillo, Marcelo Ângelo; Gonzalez, Guido Gustavo Humada (Editora UFLA, 2015-01)
    O ácaro-vermelho Oligonychus ilicis (McGregor, 1917) (Tetranychidae) tem se mostrado como um importante agente causador de dano na cultura do cafeeiro (Coffea spp.). O controle químico tem sido amplamente utilizado no ...
  • Chalfoun, Sara Maria; Pereira, Marcelo Cláudio; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Pereira, Antonio Alves; Taciana Villela Savian; Botelho, Deila Magna dos Santos (Editora UFLA, 2013-01)
    The objective of this study was to verify the sensorial characteristics of grains of 21 Coffea arabica L. cultivars obtained from EPAMIG Experimental Farm in Patrocínio, Minas Gerais, in the Alto Paranaíba Region. The ...
  • Figueiredo, Luisa Pereira; Borém, Flávio Meira; Ribeiro, Fabiana Carmanini; Giomo, Gerson Silva; Malta, Marcelo Ribeiro; Taveira, José Henrique da Silva (Editora UFLA, 2018-01)
    Given the growing participation and appreciation of specialty coffees in the international market, coupled to the intrinsic quality of cultivar Bourbon for the production of differentiated coffees and the environmental ...
  • Ribeiro, Bruno Batista; Câmara, Francisco Mickael de Medeiros; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães; Silva, Virgílio Anastácio da; Montanari, Fernanda Faria (Editora UFLA, 2018-10)
    The production of quality coffees, with different sensory characteristics, is strongly related to drying techniques. Experiments were carried out on coffee fruits, with the presence and absence of the fruit turnover process ...
  • Scholz, Maria Brígida dos Santos; Silva, Joyce Vânia Nogueira da; Figueiredo, Vitória Ribeiro Garcia de; Kitzberger, Cíntia Sorane Good (Editora UFLA, 2013-01)
    The genetic characteristics together with environmental conditions determine the quality of coffee beverage, so the selection of new cultivars of coffee requires information from sensory attributes in different environmental ...

Search DSpace


Sobre o SBICafé

Browse

My Account