SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Valarini, Valdemar; Bataglia, Ondino Cleante; Fazuoli, Luiz Carlos (Instituto Agronômico (IAC), 2005-10)
    O presente trabalho teve como objetivo avaliar a mobilização de macronutrientes de folhas para frutos em diferentes cultivares de café arábica, através de análises foliares periódicas. O experimento foi plantado em 1994 ...
  • Medina, Dixier M. (Instituto Agronômico (IAC), 1960-08)
    O desenvolvimento do saco embrionário nas flores de Coffea Dewevrei é um processo mais demorado do que em C. canephora e muito mais lento do que em C. arabica. As primeiras divisões do megasporo funcional têm início no dia ...
  • Dias, Kaio Gonçalves de Lima; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Furtini Neto, Antônio Eduardo; Faquin, Valdemar; Pádua, Eduane José de; Silveira, Helbert Rezende Oliveira de (Editora UFLA, 2018-07)
    The aim of this study was to verify the physiological impacts and the carbohydrate dynamics of Coffea arabica, seedlings subjected to increasing concentrations of magnesium (Mg) and two irradiance levels. Methods: The ...
  • Braga Júnior, Roberto Alves; Azevedo, Roberto Luiz de; Guimarães, Renato Mendes; Reis, Leandro Vilela (Editora UFLA, 2020)
    The effective production of coffee seedlings faces many challenges, including seed germination. Therefore, a reduced seed germination period can be one of the most relevant contributions to enhance the testing and production ...
  • Kalschnea, Daneysa Lahis; Silva, Nathalia Karen; Canan, Cristiane; Benassi, Marta de Toledo; Flores, Eder Lisandro Moraes; Leite, Oldair Donizete (Sociedade Brasileira de Química, 2021)
    Coffee is one of the most popular beverages in the world, however, little information is found regarding the mineral composition of commercial roasted and ground coffees (RG) and its correlation with organic bioactive ...
  • Patricio, Flávia Rodrigues Alves; Beriam, Luis Otávio Saggion; Santos, José Maria Fernandes dos; Moraes, Arivaldo de; Rossi, Agnaldo; Reis, Joao Carlos Seixas; Almeida, Irene Maria Gatti de (Sociedade Brasileira de Fitopatologia (SBF), 2021)
    Bacterial halo blight (BHB), caused by Pseudomonas syringae pv. garcae, has reemerged as an important disease in Brazil, especially in coffee cultivated at high altitude in the states of Minas Gerais and São Paulo. In this ...
  • Melo, Thiago Lima; Raetano, Carlos Gilberto; Nery, Moizés Silva; Cardoso, Adriana Dias; Moreira, Aldenise Alves; Leite, Suzany Aguiar; Jesus, Thamires Francisca de; Silva, Wesley Gil Oliveira; Castellani, Maria Aparecida (Editora UFLA, 2019-04)
    The leaf miner is a key pest of coffee and the use of insecticides for its control results in high water consumption. The objective in this study was to evaluate the quali-quantitative aspects of reduced spray volumes with ...
  • Cabral, Samanta Aparecida Cristiano; Mafra, Natália Moreira; Carvalho, Beatriz Fagundes de; Rezende, Dalilla Carvalho (Universidade Federal de Lavras, 2022-12-28)
    The use of biofertilizers is a potential tool for the management of crop diseases. Coffee leaf rust, which is commonly controlled by triazole and strobilurin fungicides, is one of the main phytosanitary challenges associated ...
  • Jacintho, João L.; Ferraz, Gabriel A. e S.; Silva, Fabio M. da; Santos, Sthéfany A. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2017-02)
    This study aimed to apply precision agriculture techniques in coffee production, using correlation analysis in the definition of management zones. This work was carried out in a 22-ha area of coffee (Coffea arabica L.), ...
  • Silveira, Silvaldo Felipe da; Mussi-Dias, Vicente; Ponte, Elaine Cristina de; Dias, Pedro Paulo (Sociedade Brasileira de Fitopatologia (SBF), 2007-10-01)
    In an experimental coffee (Coffea arabica) nursery in Campos dos Goytacazes, state of Rio de Janeiro, the occurrence of leaf necrosis, stem canker and girdling was observed, followed by death, in 2 to 5 month-old plants, ...
  • Araújo, João Batista Silva; Balbino, José Mauro de Souza (Editora UFLA, 2007-01)
    Neste estudo objetivou-se determinar a época de máxima produção de fitomassa pelo guandu [Cajanus cajan (L.) Millsp.] e o efeito de podas regulares visando a antecipar o manejo do adubo verde para reduzir a competição com ...
  • Oliveira, Ednaldo L. de; Faria, Manoel A. de; Reis, Ricardo P.; Silva, Mirian de L. O. e (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2010-09)
    Este trabalho teve como objetivo estudar técnica e economicamente o efeito da irrigação por gotejamento na produção do cafeeiro (Coffea arabica L.) Acaiá MG-1474. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ...
  • Velloso, Jeanny Alice; Pozza, Edson Ampelio; Pozza, Adelia Aziz Alexandre; Silva, Humberson Rocha; Pérez, Cristian David Plaza; Souza, José Otávio Gusmão de (Editora UFLA, 2021)
    The use of manganese (Mn) and fluorine (F) in the management of bacterial blight were evaluated in coffee seedlings grown in a nutrient solution. The experiment was carried out with the cultivar Catuaí Vermelho IAC 99. The ...
  • Franco, Coaracy M.; Lazzarini, Walter; Conagin, Armando; Reis, A. Junqueira; Moraes, Ferdinando R. Pupo de (Instituto Agronômico (IAC), 1960-05)
    O presente estudo foi executado com o objetivo de pesquisar a possibilidade de aumentar a produtividade de cafèzais velhos, sem emprêgo de matéria orgânica trazida de fora. Foram estudados N, P, K, micronutrientes (zinco, ...
  • Marujo, Rennan de Freitas Bezerra; Moreira, Maurício Alves; Volpato, Margarete Marin Lordelo; Alves, Helena Maria Ramos (Editora UFLA, 2017-04)
    O café, importante produto nas exportações brasileiras, necessita de constante monitoramento para que os sistemas de previsão de safras existentes sejam confiáveis. Imagens orbitais de média resolução espacial são ferramentas ...
  • Rocha, Hélio Gallo; Silva, Adriano Bortolotti da; Nogueira, Denismar Alves; Miranda, José Messias; Mantovani, José Ricardo (Editora UFLA, 2016-01)
    Estimar corretamente a produção futura da safra de café auxilia os setores públicos e privados, na tomada de decisão em diversos âmbitos do planejamento e evitam especulações com esta “commodity”, que podem afetar negativamente ...
  • Machado, Marley Lamounier; Alves, Helena Maria Ramos; Vieira, Tatiana Grossi Chquiloff; Fernandes Filho, Elpídio Inácio; Lacerda, Marilusa Pinto Coelho (Editora UFLA, 2010-05)
    Objetivou-se, neste trabalho, estabelecer uma metodologia para o mapeamento de áreas cafeeiras da Zona da Mata mineira por meio do sensoriamento remoto, usando imagens de satélite e fotografias aéreas digitais não ...
  • Chairuddin, Zulkarnain; Laban, Sartika; Iksan, Muh.; Khaerunnisa, Khaerunnisa; Suhardjo, Suhardjo; Hock, Tan Khim (Universidade Federal de Lavras, 2023-01-20)
    The primary aimed of this study is to carry out land zoning of Arabica coffee area based on the characteristics of organoleptic sensory attributes with the optimal taste of coffee wine at different levels of altitudes. The ...
  • Alvarenga, Samuel Mazzinghy; Caixeta, Eveline Teixeira; Hufnagel, Bárbara; Thiebaut, Flávia; Maciel‑Zambolim, Eunize; Zambolim, Laércio; Sakiyama, Ney Sussumu (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2011-08)
    O objetivo deste trabalho foi identificar marcadores moleculares relacionados à resistência do cafeeiro (Coffea arabica) à ferrugem (Hemileia vastatrix). Foram identificadas sequências de DNA potencialmente envolvidas na ...
  • Barbosa, Patrícia Maria da Silva; Lage, Celso Luiz Salgueiro; Fernandes, Lucia Regina Rangel de Moraes Valente (Editora UFLA, 2016-04)
    O crescente interesse dos consumidores nos cafés que destacam a qualidade e origem está criando um nicho mercadológico que busca mais do que se pode perceber através dos cinco sentidos físicos. Estes atributos extras podem ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta