SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Acta Scientiarum Agronomy por título

Navegação Acta Scientiarum Agronomy por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Silva, Enilson de Barros; Bastos, Ana Rosa Ribeiro; Nogueira, Francisco Dias (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2009-01)
    Para avaliar a dose e a forma de aplicação de sulfato de zinco foliar no crescimento e produtividade do cafeeiro Mundo Novo, instalou-se um experimento de campo em LATOSSOLO VERMELHO Distroférrico, na Fazenda Experimental ...
  • Santos, Fábio Lúcio; Queiroz, Daniel Marçal de; Pinto, Francisco de Assis de Carvalho; Santos, Nerilson Terra (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2010-07)
    Harvesting is one of the most important operations in coffee production systems. This operation has a high cost and impact on the final quality of the product. To reduce production costs, producers are looking for ways to ...
  • Malta, Marcelo Ribeiro; Chagas, Sílvio Júlio de Rezende (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2009-01)
    O presente trabalho teve como objetivo avaliar os teores de trigonelina, ácidos clorogênicos (5-ACQ) e cafeína em grãos de diferentes cultivares de cafeeiro (Coffea arabica L.). As cultivares avaliadas foram coletadas na ...
  • Morais, Johnnescley Anes de; Rocha, Rodrigo Barros; Alves, Enrique Anastácio; Espindula, Marcelo Curitiba; Teixeira, Alexsandro Lara; Souza, Carolina Augusto de (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2021)
    This study aimed to evaluate the beverage quality of Coffea canephora genotypes in different environments of the western Amazon to assist plant selection and new cultivar development. To analyze beverage quality, samples ...
  • Molin, Roberto Natal Dal; Andreotti, Marcelo; Reis, André Rodrigues dos; Furlani Junior, Enes; Braga, Gilberto Costa; Scholz, Maria Brígida dos Santos (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2008-07)
    A variação das condições climáticas interfere na formação e na maturação dos frutos, alterando suas características intrínsecas, as quais podem permitir diferentes qualidades de bebida, com potencial de produção de café ...
  • Pedrosa, Adriene Woods; Martinez, Hermínia Emilia Prieto; Cruz, Cosme Damião; DaMatta, Fábio Murilo; Clemente, Junia Maria; Neto, Ana Paula (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2013-07)
    Among micronutrients, zinc (Zn) is important for coffee tree cultivation, especially in the clayey acid soils of Brazil’s southeast region, where coffee production is an important activity. This study aimed to evaluate the ...
  • Andrade Júnior, Saul de; Alexandre, Rodrigo Sobreira; Schmildt, Edilson Romais; Partelli, Fábio Luiz; Ferrão, Maria Amélia Gava; Mauri, Aldo Luiz (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2013-10)
    The purpose of this study was to assess the growth of conilon coffee tree plantlets that were propagated by grafting and cutting. The experiment was conducted at the plantlet production site of Incaper’s Experimental Farm ...
  • Dubberstein, Danielly; Partelli, Fabio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Dias, Jairo Rafael Machado (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2019)
    Knowledge on the dynamics of micronutrients in coffee tree assists nutritional diagnosis and fertilization management. Therefore, the objective of this study was to evaluate the concentration and accumulation of micronutrients ...
  • Fialho, Gustavo Sessa; Fonseca, Aymbiré Francisco Almeida da; Ferrão, Maria Amélia Gava; Ferrão, Romário Gava; Olivoto, Tiago; Nardino, Maicon; Reis, Edvaldo Fialho dos; Sakiyama, Ney Sussumu (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2022-03-09)
    Coffee outturn can be defined as the ratio between the harvested coffee and its respective processed grains. This character is greatly influenced by genotypic and environmental effects, and in breeding programs your analysis ...
  • Celestino, Flávio Neves; Pratissoli, Dirceu; Machado, Lorena Contarini; Santos Junior, Hugo José Gonçalves dos; Queiroz, Vagner Tebaldi de; Mardgan, Leonardo (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2016-01)
    The objective of this study was to evaluate botanical oils, mineral oils and an insecticide that contained azadirachtin (ICA) for the control of Hypothenemus hampei, in addition to the effects of residual castor oil. We ...
  • Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida; Guimarães, Rubens José; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2007-10)
    Já existe um acervo de experiências práticas de transição agroecológica para a cultura do cafeeiro (Coffea arabica L.) em pequenas propriedades na região sul de Minas Gerais que inspiraram essa pesquisa. O experimento foi ...
  • Santa-Cecília, Lenira Viana Costa; Correa, Lílian Roberta Batista; Souza, Brígida; Prado, Ernesto; Alcantra, Eliana (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2009-01)
    A cochonilha Planococcus citri (Risso, 1813) suga a seiva dos botões florais e frutos do cafeeiro, atacando as rosetas desde a floração até a colheita. Embora seja relatada há alguns anos na cafeicultura, são escassas as ...
  • Clemente, Junia Maria; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alves, Leonardo Corrêa; Finger, Fernando Luíz; Cecon, Paulo Roberto (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2015-07)
    The ratio of nitrogen (N) to potassium (K) is important in the production of specialty coffees because the relative amounts of N and K can either suppress the formation or increase the concentration of compounds that are ...
  • Silveira, Helbert Rezende de Oliveira; Santos, Meline de Oliveira; Alves, Jose Donizeti; Souza, Kamila Rezende Dázio de; Andrade, Cinthia Aparecida; Alves, Raphaella Gomes Martins (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2014-04)
    The objective of the present study was to evaluate the interference of water excess in soil on the growth of young coffee plants of the Mundo Novo and Catuaí cultivars.Plants were subjected to the following three different ...
  • Ribeiro, Bárbara Gomes; Abraão, Christovão Pereira; Nery, Marcela Carlota; Nacimento, Rodrigo Marques; Rezende, Juliana Costa; Fialho, Cíntia Maria Teixeira (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2016-07)
    The aim of this experiment was to quantify the stained areas of coffee seeds submitted to the LERCAFE test using image analysis. The seeds used were of the Catuaí Vermelho IAC 99 and Paradise cultivars. The physiological ...
  • Ramos, Darlê Martins Barros; Silva, Cristina Ferreira; Batista, Luís Roberto; Schwan, Rosane Freitas (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2010-07)
    O café é um produto nacional com grande expressão para a economia brasileira. O uso excessivo de fungicidas tem levado a pesquisas sobre formas alternativas como o controle biológico. Objetivou-se avaliar o potencial ...
  • Arêdes, Alan Figueiredo de; Pereira, Matheus Wemerson Gomes; Santos, Maurinho Luiz dos (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2010-04)
    Este trabalho objetivou verificar a viabilidade econômica da produção irrigada de café com pivô central em regiões com condições pluviométricas favoráveis à produção. Foram analisados quatro cenários para o nível de preços ...
  • Baptestini, Fernanda Machado; Corrêa, Paulo Cesar; Oliveira, Gabriel Henrique Horta de; Cecon, Paulo Roberto; Soares, Nilda de Fátima Ferreira (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2017-07)
    The objective of this study was to model the kinetics of water sorption in roasted and ground coffee. Crude Arabica coffee beans with an initial moisture content of 0.1234 kg w kg dm-1 were used. These beans were roasted ...
  • Costa, Jéfferson de Oliveira; Coelho, Rubens Duarte; Barros, Timóteo Herculino da Silva; Fraga Junior, Eusímio Felisbino; Fernandes, André Luís Teixeira (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2019)
    The leaf area index (LAI) is relevant in studies of phenomena at different scales, such as for the leaf to canopy scale and the calculation of the extinction coefficient of photosynthetically active radiation (kPAR), ...
  • Pezzopane, José Ricardo Macedo; Souza, Paulo Sérgio de; Rolim, Glauco de Souza; Gallo, Paulo Boller (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2011-04)
    Measurements of solar global radiation, wind speed, temperature and relative humidity of air were made in a coffee plantation (Coffea Arabica L. variety Icatu Vermelho- IAC 4045), grown under conditions of shading levels ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta